Kurbağaların O Vıraklama Seslerini Neden Sadece Geceleri Duyuyoruz?

Posted by

Onlar bunu tabii ki uykularımızı kaçırmak için yapmıyorlar. Yaşamaları için gerekli vıraklamaların arkasında pek çok sebep yatıyor.

Bundan sonra kurbağa vıraklaması duyduğunuzda neden olduğunu bilerek kulak kabartabilirsiniz.

Kurbağaların geceleri vıraklamasının en büyük nedeni, iletişim kurma gereksinimleri.

Çevredeki gürültü ve karmaşanın geceleri azalması, kurbağaların seslerinin daha uzağa ulaşmasını sağlıyor. Erkek kurbağalar, dişilere kur yaparken ve kendi bölgelerini savunurken de vıraklıyor.

Sessiz bir ortamda, bu çağrıları daha etkili oluyor ve dişiler tarafından daha kolay duyuluyor. Ayrıca diğer erkek kurbağalar da bu seslere yanıt vererek kendi bölgelerini belirliyorlar.

Gece vakti, birçok yırtıcı hayvanın aktif olmadığı bir dönem.

Gündüz saatlerinde, kurbağalar için tehlike oluşturabilecek birçok avcı bulunuyor. Geceleri ise bu avcıların çoğu ya uyuyor ya da daha az aktif. Bu da onların güvenle vıraklamalarına olanak tanıyor.

Özellikle kuşlar gibi görsel avcılar geceleri aktif olmadığından kurbağalar aslında daha az risk altında.

Sıcaklık ve nem de onların vıraklamasını etkiliyor.

Kurbağalar, soğukkanlı hayvanlar ve vücut sıcaklıkları çevre sıcaklığına bağlı olarak değişiyor. Geceleri hava sıcaklığının daha düşük olması, nemin de daha yüksek olması ile kurbağalar daha aktif oluyor.

Nemli hava, kurbağaların derilerinin kurumasını önlediği için daha rahat hareket etmelerine olanak tanıyor. Bu nedenle de gece vakti, kurbağalar için ideal bir zaman dilimi hâline geliyor.

Kurbağaların vıraklamaları, özellikle üreme dönemlerinde artıyor.

Duyduğunuz seslerin bazıları erkek kurbağalara ait. Erkekler dişileri cezbetmek için vıraklıyor ve bu çağrıları gece boyunca devam ediyor. Her kurbağının kendine özgü çağrısı ise dişilerin doğru eşi bulmasını sağlıyor ve genetik çeşitlilik artıyor.

Bazıları da dişilere ait çünkü bir erkekle çiftleşmek istemediklerinde bunu vıraklayarak da belli edebiliyorlar.

Gecenin sessizliğinde yankılanan bu melodiler, onların hayatta kalma stratejisinin bir parçası olurken bizlere de doğanın gizemli dünyasında bir keşif daha oluyor.

Kaynaklar: Australian Museum, Pest Pointers, Pond Informer, Wild Life Informer

Hayvanlar hakkında diğer ilgi çekici içeriklerimiz:

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir